Ako izgubimo medije, izgubili smo demokratiju

Forum „Mladi i mediji – Reconnect“ održan je u Banjoj Luci i Sarajevu. U pitanju je manifestacija koja se održava u okviru projekta  „Mladi za bolje medije” koji finansira Evropska unija, a provode ga „Ja bih u EU“ i „Mediacentar“.

Komunikacijski ekspert Samra Lučkin iz „Ja bih u EU“ osvijetlila je aspekte ovog programa: novi oblici medijskih sadržaja i pojava novih medija su pred izdavače  i novinske i radio televizijske kuće postavile nove oblike izazova da privuku i zadrže mladu publiku

Predstavnica Media Centra i autor istraživanja Anida Sokol predstavila je istraživanja provedena u okviru projekta „Mladi za bolje medije“.

- Mediji rijetko strateški pristupaju pripremi sadržaja programa za mlade. Neophodno je da tradicionalni mediji u BiH pronađu način da privuku mlađu publiku, da pripreme sadržaje koje su njima zanimljivi ali i one koji su edukativni i koji se bave društveno relevantnim pitanjima - objasnila je Anida.

Mladi u BiH u velikom broju ne prate tradicionalne medije, nisu zadovoljni sadržajem koji oni nude, te takav sadržaj traže na internetu i društvenim mrežama. Tradicionalni mediji u BiH, s druge strane, zbog nedostatka sredstava slabije ulažu u produkciju specijaliziranih sadržaja za mlade.

 

Tagovi: