Banjalučanin Dejan Gutić osvojio treće mjesto na Međunarodnoj olimpijadi iz mikroelektronike

Da jedan grad i jedna mala balkanska zemlja kriju velike talente, dokaz je student četvrte godine Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci, Dejan Gutić.

Osvojivši prvo mjesto u BiH, Dejan se plasirao na međunarodnu olimpijadu kao jedini predstavnik ove zemlje, nakon čega je uslijedio još veći uspjeh -osvajanje trećeg mjesta na Međunarodnoj olimpijadi iz mikroelektronike u Jermeniji, na kojoj je učešće zauzelo 436 kandidata iz 13 zemalja svijeta.

Olimpijada se, priča Gutić, odvijala u dvije etape. Prva je održana u zemljama učesnicama, a druga je podrazumijevala izazovno takmičenje koje se sastojalo od naprednih inžinjerskih zadataka sa zahtjevnim rješenjima.

Privilegija je, priča ovaj mladić, biti treći u svijetu u onome što voliš. Međutim, tu privilegiju treba zaslužiti.

– To je rezultat posvećenog rada, učenja i postavljanja ciljeva koji će vas uvijek voditi daleko, naprijed, ali i dovesti do toga da je šolja kafe jedini način kako ostati budan tokom dugih neprospavanih noći, a sve u cilju što bolje pripreme za olimpijadu – iznosi Dejan kroz šalu.

Ističe da su pripreme od njega zahtijevale veliku posvećenost i mnoga odricanja, ali da sada vidi da se isplatilo, a sve, kako kaže, zahvaljujući vjeri u sebe i velikoj podršci porodice i okruženja.

Pored preostalih nekoliko ispita na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci, Dejan već ima planove za budućnost. Trenutno završava svoj posao praktikanta u kompaniji ELSYS Eastern Europe u Beogradu, a uskoro postaje njen zaposleni.

Cilj mu je, kaže, da se u narednim mjesecima vrati u Banjaluku po još jedan životni trofej – diplomu Elektrotehničkog fakulteta.

A nagrada koju je osvojio, Dejana čeka u Jermeniji, gdje je lično pozvan na svečano uručenje.

Po povratku se, nada, da će mu Banjaluka i njegova zemlja prirediti dobrodošlicu kakvu i zaslužuju ovakvi mladi talenti.

Srpskainfo