“Darko komerc” nelegalnim vađenjem šljunka oštetio budžet za 374.000 KM

Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv Ostoje Sekimića i Darka Sekimića iz Laktaša i firme „Darko komerc“ zbog postojanja osnova sumnje da su toj firmi pribavili protivpravnu korist od 5.043.000 KM, a budžet Srpske oštetili za 374.764 KM.

U saopštenju MUP-a RS, uz navođenje njihovih inicijala, navodi se da su počinili krivična djela „nezakonito postupanje u privrednom poslovanju“, „Protivzakonito zauzimanje“ i „eksploatacija prirodnih bogatstava i dobara od opšteg značaja“, te „povreda obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovog falsifikovanja ili uništavanja“.

- Navedena lica se sumnjiče da su na zemljištu prvoprijavljenog O. S. tokom 2020. godine, bez odobrenja i ugovora o koncesiji eksploatisali 72.050 metara kubnih šljunka, zatim ga evidentirali u poslovne knjige i prodavali. Sumnjiče se da su od februara 2021. do marta 2022. godine 187.402 kubika šljunka za koji nisu imali odobrenje za eksploataciju od „Voda Srpske“ prikazali u poslovnim knjigama i dalje prodavali, kao i da su 62.441 kubika šljunka lažno prikazali u poslovnim knjigama svog preduzeća, iako se to preduzeće nije bavilo eksploatacijom mineralnih sirovina niti je pomenutu robu isporučilo privrednom subjektu koje je prijavljeno - navodi se u saopštenju MUP-a.

Podsjećamo, CAPITAL je u još aprilu prošle godine objavio da je preduzeće „Darko komerc“ potpuno pregradilo korito, preusmjerilo cijelu rijeku Vrbas i time spriječilo normalan protok vode, ugrožavajući riblji fond i stvorilo eroziju hektara okolnog poljoprivrednog zemljišta.

Republički vodni inspektori tada su u vanrednom inspekcijskom nadzoru na lokalitetu „Bistrica“ u Laktašima utvrdili da ovo preduzeće ne poštuje zakonske propise i izrekli prekršajni nalog.

Pored izrečene novčane kazne preduzeću je tada naložena zabrana obavljanja aktivnosti koje su u suprotnosti sa rješenjem o vodnoj saglasnosti od 19. oktobra 2021. godine i naloženo je vraćanje korita i vodnog zemljišta u prethodno stanje.

Direktor firme „Darko komerc“ Darko Sekimić tada je rekao je da su svjesni da je došlo do određenih problema, ali da drugačije nije moglo da se odradi. On je rekao i da je platio kaznu koju im je inspekcija izrekla kao i sve ranije koje su dobijali.

Protiv ove firme, odnosno tadašnjeg direktora Ostoje Sekimića i njegovog zamjenika Darka Sekimića MUP RS je i 2019. godine podnio izvještaj zbog sumnje da su počinili krivično djelo „nezakonito postupanje u privrednom poslovanju“.

Oni su se i tada sumunjičili da su nelegalno vadili šljunak, a zatim ga prodavali.

- Tim krivičnim djelima pribavljena je protivpravna imovinska korist preduzeću „Darko komerc“ od 4,78 miliona KM, a budžet RS je oštećen najmanje za pola miliona KM - kazali su tada iz MUP-a.

capital.ba

Tagovi: