Formula 1 ima novog lidera, Ferstapen preuzeo vrh

Aktuelni svjetski šampion Formule 1 Maks Ferstapen preuzeo je vođstvo u poretku za ovu sezonu pošto je danas slavio na trci za Veliku nagradu Španije u Barseloni.

Vozač Red Bula je na šestoj stanici Svjetskog šampionata na stazi Katalunja stigao do četvrte pobjede ove sezone a treće zaredom. Za Nizozmeca je ovo bio 24. trijumf u karijeri, a do njega je doša prije svega zbog odustajanja vozača Ferarija Šarla Leklera.

Slavlje Red Bula upotpunio je Serhio Peres osvojivši drugo mjesto ispred Džordža Rasela (Mercedes) i Karlosa Sainca (Ferari). Peti na cilj je stigao sedmostruki šampion svijeta Luis Hamilton (Mercedes).

Lekler je bio taj koji je od starta trke održavao vođstvo i povećavao prednost u odnosu na Ferstapena i Rasela, da bi Nizozmeac izletio sa staze u devetom krugu, ali je uspio da se vrati u trku iza Peresa. Timski kolega mu nije pružio nikakav otpor kada ga je sustigao, ali Rasel jeste. Branilac titule je imao problem i jer mu DRS nije funkcionisao. I dok su se njih dvojica borili, Lekler je povećavao prednost ali samo do 27. kruga kada ga je izdao motor.

Ferstapen nikako nije uspio da se nađe ispred Rasela na stazi, a borbu sa njim je riješio ranijim odlaskom u boks, dok je Peres nedugo zatim rutinski uspio da se nađe ispred vozača Mercedesa.

Nizozemac je zahvaljujući sjajnom ritmu nadoknađivao mnogo vremena u odnosu na vodeću dvojicu, a vođstvo je preuzeo poslije njihovih odlazaka po nove pneumatike. Kada je Maks po treći put otišao u boks tim je Peresu poručio da ga propusti, iako je i sam imao šansu za trijumf, ali je on to učinio uz negodovanje. "Hvala, druže", proučio mu je Ferstapen ali je nakon trke Peres naveo da će obaviti interni razgovor povodom svega što se dogodilo.

Hamilton je u rano fazi trke imao kontakt sa Kevinom Magnusenom (Has) što ga je koštalo probušene gume i pada na pretposljednje mjesto. Htio je da se povuče sa staze da bi sačuvao motor za nastavak sezone ali mu je ekipa rekla da ostane jer ima šanse da na kraju bude osmi.

Dva kruga prije kraja Hamilton je bio na četvrtoj poziciji kada je obojici vozača Mercedesa javljeno da malo uspore jer postoji šansa da će se bolidi pregrijati što je na kraju iskoristio Sainc pretekavši ga.

Bodove su u Španiji još su osvojili vozač Alfa Romea Valteri Botas, Esteban Okon u Alpini uzdanica Meklarena Lando Noris te Fernando Alonso (Alpina) i Juki Cunoda (Alfa Tauri). Naredna trka je u Monte Karlu u nedjelju. (Agencije)

Vozači

1. Maks Ferstapen    110 bodova

2. Šarles Lekler         104

3. Serhio Perez          85

4. Džordž Rasel         74

5. Karlos Sainz          65

 

Konstruktori

1. Ferrari             157 bodova

2. Red Bul            151

3. Mercedes          95

4. Meklaren           46

5. Alfa Romeo       31

nezavisne.com

Tagovi: