“Gagarin” Berislava Blagojevića na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske

“Gagarin, najšašaviji pas u svemiru”, Berislava Blagojevića, u režiji Jovana Carana, 16. marta u 18 časova biće prva premijera Dječijeg pozorišta Republike Srpske u 2023. godini.

Ova lutkarska predstava za najmlađe je praizvedba knjige banjolučkog književnika Berislava Blagojevića “Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru”.

Gagarina igra Đorđe Janković, Šmokljana Aleksandar Runjić, Šmizlu Svjetlana Andrić, Biciklistu i Hektora Saša Terzić, te Riplija, Mrvicu i Lajku Aleksandra Spasojević.

Scenografija, lutke i kostim su autorstvo Irine Somborac, a muziku potpisuje Danilo Mihnjević.

Knjigu “Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru”, objavio je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva 2019., a atraktivnost, umjetnička snaga i kreativnost Berislava Blagojevića ga već svrstava u najpopularnije autore za djecu.

Dječije pozorište je prošle godine izvelo praizvedbu knjige “Junak u tregerima”, banjolučkog književnika Jove Čulića, čime se nastavlja programska orijentacija Dječijeg pozorišta Republike Srpske da svake godine afirmiše i jednog domaćeg značajnog pisca, da bi se scenskim izvođenjem, praizvedbom, potvrdio izbor kvalitetne literature.

Obje knjige, podsjećamo, su već postale dio obavezne lektire u osnovnim školama Republike Srpske, pa se i kroz ovaj format produkcije snažno uvezuju prosvjeta i kultura.

Predstava nastaje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture.

banjaluka.net

Tagovi: