Italija ograničava broj turista u Veneciji - ulaz samo uz rezervaciju

Italijanske vlasti najavile su da će uvesti ograničenja na dozvoljeni broj ljudi u Veneciji, u pokušaju da smanje masovni turizam u gradu.

Dosadašnji podaci pokazuju da je do sada oko 100.000 turista svaki dan moglo da prošeta gradskim trgovima. Ipak, za nekoliko nedjelja više neće moći slobodno da obilaze grad.

Naime, putnici će moći da posjete grad samo ukoliko rezervišu onlajn svoju ulaznicu u iznosu od pet evra, a ulaznice će vrijediti samo jedan dan u cilju ograničavanja broja ulazaka, piše B92.net.

- Cilj je obeshrabriti jednodnevni turizam, hit-and-run turizam, dolazak i odlazak u istom danu, umor i stres za grad, a umjesto toga želimo da podstaknemo sporiji turizam - objasnila je Simone Venturini, zamjenica gradonačelnika.

Venecija se zatvara - samo rezervacije

Petsto kamera pratiće posjetioce, neprestano emitujući slike s ulica u potrazi za zalutalim turistima, a policija će takođe moći da utvrdi ​​identitet osoba u stvarnom vremenu zahvaljujući podacima s mobilnog telefona.

- Ako podatke unesemo u zbirni anonimni obrazac, možemo da vidimo ko su ti ljudi: 977 stranaca, 800 Italijana, 135 stanovnika i 139 putnika koji idu na posao - otkrila je Maria Teresa Maniero, zamjenica komandanta venecijanske policije.

Međutim, sistem je takođe postavljen tako da omogući lokalnim stanovnicima da se slobodno kreću.

Turistička naknada i način ograničavanja ulaska u popularni grad, u planu je od 2019. godine, ali se njeno uvođenje odgađalo iz raznih razloga, uključujući i pandemiju.

Venecija će pratiti turiste preko aplikacije

Iako datum uvođenja naknade tek treba da bude objavljen, očekuje se da će do toga doći za nekoliko nedjelja.

Prošlog ljeta Venecija je zabranila dolazak kruzera u Venecijansku lagunu kako bi zadržala status na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine.

(Nezavisne)

Tagovi: