Kirinčić: Osim prelaska na električna vozila, značajan i razvoj zelene energije

Razvoj elektromobilnosti u regionu već je prisutan, ali, osim zamjene tehnologija i prelaska na električna vozila, paralelno treba raditi na razvoju projekata obnovljivih izvora energije da bi ta vozila u budućnosti bila punjena zelenom energijom, izjavio je konsultant za energetsku tranziciju Vedran Kirinčić.

Kirinčić je rekao da se u regionu već postepeno dobavljaju ovakva vozila i da je važna edukacija privatnog i javnog sektora koji treba da prepozna taj trend.

On je napomenuo da je potrebno uzeti u obzir sve faktore koji sprečavaju razvoj elektromobilnosti, navodeći da je jedna od najvećih prepreka cijena novih vozila koja je dosta viša u odnosu na postojeća vozila na fosilna goriva.

- Potreban je program subvencija kako bi stanovništvu bilo lakše nabavljati vozila. Postoji i strah od ograničenog dosega koji se rješava razvojem mreže za punjenje i osiguranje kapaciteta elektroenergetskog sistema - rekao je Kirinčić, koji je bio učesnik panela “Razvoj elektromobilnosti u regionu” na Samitu energetike u Trebinju.

Prema njegovim riječima, prednosti električnih vozila su brojne, svako ko ih je probao može osjetiti lakoću vožnje i jednostavnost, a definitivno ima i ekološku prednost jer nema emisije štetnih gasova.

On je rekao novinarima da je EU odredila 2035. godinu kao zabranu prodaje vozila na fosilna goriva, ali da postoje negodovanja nekih članica da se taj rok produži.

Samit se održava pod sloganom “Energetska stabilnost Balkana”, a organizuju ga “Elektroprivreda Republike Srpske”, preduzeće “SET Trebinje” i grad. Skup se održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

banjaluka.net

Tagovi: