Kisić: Krvna plazma s antitelima izlečenog može da pomogne

Zamjenica direktora Insituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je započeto s potrebnim procedurama kada je riječ o terapiji krvnom plazmom ljudi koji su imali virus i koji su razvili antitijela na virus.

- Što se tiče vrednosti seruma osoba koje su prebolovale virus i u svojoj krvi imaju antitela, to je dobro poznato i inače se koristi. Ima sve više istraživanja i rezultata koji govore da to može da ima efekta i mi smo započeli s takvim procedurama, rekla je Kisić novinarima na pres-konferenciji.

Ona je istakla da u ovom momentu ima više od 200 potencijalnih davalaca, te da se razmišlja u tom pravcu.

Kisić je dodala da je izvjesno da, ako se bolest ponovo bude javila u nekom obliku, na jesen, neće još biti vakcine, pa je krvna plazma izliječenih jedan od načina borbe.

Ona je navela da je davanje seruma s antitijelima kod nekih drugih bolesti ili smanjilo vjerovatnoću da se bolest dobije ili su kliničke slike bile blaže.

- Rezultati nekih istraživanja pokazuju da u početnoj fazi obolevnja, dok pacijent još nije stvorio svoja antitela, to I te kako ima efekta. Intenzivno radimo na tome, a kako se povećava broj potencijalnih davalaca i mogućnosti će biti sve veće, rekla je Kisić Tepavčević, prenosi Tanjug.