Mirna noć na sjeveru Kosova, Srbi se i dalje okupljaju

Mirna noć na sjeveru Kosova. Srbi se i dalje okupljaju u blizini zgrada lokalnih samouprava, u kojima im je onemogućen rad otkada su ih zauzele specijalne jedinice kosovske policije.

KFOR se i dalje nalazi u neposrednoj blizini opštinske zgrade i na svim prilazima Zvečanu. Nema promjena ni u zahtjevima Srba.

Srbi istrajavaju na zahtjevima da albanski predsjednici opština ne ulaze u službene objekte, da ih napuste i specijalci policije i da budu oslobođeni uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović.

Apelom za mir, više od 160 intelektualaca – Srba iz svih krajeva Kosova, obratilo se međunarodnoj zajednici da hitnim mjerama zaustavi dalju eskalaciju nasilja i stvori uslove za mir.

Od prošlog petka traje kriza na sjeveru – otkada su specijalne jedinice kosovske policije zauzele objekte lokalnih samouprava.

Kako bi se smirila situacija, Evropska unija i SAD od Prištine traže održavanje novih izbora, učešće Srba na njima i formiranje Zajednice srpskih opština, piše Sputnjik.

Takođe, Bijela kuća je pozvala Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti, a Prištinu da omogući novoizabranim predsjednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada.

unaworld.com

Tagovi: