Moguć generalni štrajk medicinara u FBiH

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH održao je u utorak ujutro polučasovni štrajk upozorenja jer, kako tvrde, Vlada FBiH ne želi da pregovara o novom kolektivnom ugovoru, a pritom su upozorili da će, ako ne bude shvaćena ozbiljnost situacije, razmotriti i mogućnost generalnog štrajka.

Štrajk upozorenja održan je u Mostaru, Živinicama, Zenici, Banovićima, Srebreniku Livnu, Goraždu, Kalesiji…

U Mostaru su u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) i Kantonalnoj bolnici “Dr Safet Mujić” ljekari obustavili rad na pola sata, a s kolegama ispred SKB Mostar bila je i predsjednica Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH  Marina Berberović, koja je poručila da su spremni da se do kraja bore za svoja prava.

- Trenutno su prava doktora u zdravstvu različita i do 50 posto, ovisno o tome u kojem kantonu radite i mi kroz kolektivni ugovor tražimo ujednačavanje tih prava kako bi na taj način pokušali zadržati zdravstvene radnike koje imamo jer ove razlike doprinose odlascima zdravstvenih radnika - poručila je Berberovićeva, a prenose Nezavisne novine.

Kao primjer navela je to da je plata ljekara specijaliste u Posavskom kantonu 2.000 KM, a u Kantonu Sarajevo 3.000 KM.

- Osim toga, razlike su i u broju dana godišnjeg odmora, broju slobodnih dana, dodacima na plaću, na uvjete rada. Dakle, sva prava koja se reguliraju kolektivnim ugovorom su različita u svih 10 kantona i mi tražimo da se to ujednači - poručila je Berberovićeva.

Naglasila je kako ni prethodna Vlada FBiH, baš kao i aktuelna, nisu pokazali sluha za probleme u zdravstvu.

- Ukoliko ne bude odgovora od Vlade FBiH i ukoliko ne shvate ovaj naš korak kao ozbiljan, definitivno ćemo razmotriti generalni štrajk - naglasila je Berberovićeva.

Podsjetila je na to da su zbog diskiminacije podnijeli tužbu protiv Vlade FBiH.

- Tužbu smo predali u protekli petak tako da očekujemo da će sud odlučiti da li se ovdje radi o diskriminaciji, jer s drugim sindikatima sklapaju kolektivne ugovore i da li će potom sud odlučiti da moraju s nama pregovarati - pojasnila je ona.

Od Vlade FBiH traži reformu zdravstva u cjelini.

- Mi od Vlade FBiH tražimo reformu zdravstva u cijelosti, gdje ćemo pričati o našim pravima, o pravima pacijenata, o normativima, sve kako bi unaprijedili zdravstvo - istakla je Berberovićeva.

I Elvedin Habibija, predsjednik sindikata Kantonalne bolnice “Dr Safet Mujić” i potpredsjednik Sindikata ljekara HNK, navodi da će, ako se nastavi ignorantski odnos Vlade prema njima, iako to ne žele, biti prisiljeni stupiti u generalni štrajk.

- Ovo je štrajk upozorenja zbog ignoriranja federalne Vlade zahtjeva Sindikata liječnika koji traju već sedam, osam mjeseci, čak i više. Pokušali smo na svaki mogući način da ne idemo radikalno, zbog samih pacijenata. Međutim, očito to ne pije vode. Sve što smo pokušali, na kraju je ispalo da smo mi zamajavani - rekao je Habibija.

Naglasio je da je njihov jedini zahtjev da se pregovara i razgovara sa sindikatima, da se pokuša riješiti problem na neki ljudski i normalan način.

- Pregovarano je s drugim branšama za kolektivni ugovor, zašto netko može, netko ne? Očito oni nisu zainteresirani za problem zdravstva. Liječnici odlaze, nije više ni stvar financija, nikad nitko nije došao da pogleda, da se pobrine i vidi u kojim uvjetima mi radimo. Kad bi se iskreno zainteresirali došli bi do rješenja problema - poručio je Habibija.

Tagovi: