Na adresi restorana Gorice Dodik osnovan “Agape Best”

Porodica predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pronašla je način kako da posluje nakon što su njenim članovima, zbog sankcija Sjedinjenih Američkih Država, ugašeni računi u domaćim bankama.

Okupili su bliske ljude koji će za njih otvarati firme. Tako će nastaviti sa dosadašnjim djelatnostima ubirući stotine i milione maraka od poslova sa javnim sektorom. Primjer je firma „Agape Best“, zvanično u vlasništvu Aleksandra Dobrića.

Za gašenje računa, ističe nekoliko dobro upućenih izvora Žurnala, znali su odavno. Akcija je smišljena odmah po uvođenju sankcija Dodikovoj kćerki i sinu, Gorici i Igoru, krajem oktobra prošle godine.

„Agape Best“ osnovan je 17. novembra 2023. pod istim motom kao i sankcionisani „Agape“ u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik, inače supruge Igora Dodika – „najbolji obrok ljubavi“.

Četiri računa aktivna su u „Novoj banci“ i „Atos banci“.

Adresa „Agape Besta“, takođe, identična – Trg Krajine 2, a radnici iz „Agapea“ već su prebačeni u novu firmu.

Vlasnik Aleksandar je rođak porodice Dodik, a njegov otac Mirko Dobrić vlasništvo sa Igorom Dodikom dijeli u firmi „Fruit Eco“.

Namjera je da sve firme, kojima su blokirani računi, budu spasavane na ovaj način.

Luksuzni restoran „Agape“ još 13. decembra 2016. godine zajedno su otvorile Gorica i Ivana Dodik. Bile su redovne na tenderima koje raspisuju organi vlasti u Republici Srpskoj, ali i Bosni i Hercegovini.

Njihov „obrok ljubavi“ najviše vole kadrovi SNSD-a raspoređeni u Ugostiteljski servis Vlade RS, Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS, entitetske agencije za osiguranje i bankarstvo, Narodnu i unuverzitetsku biblioteku RS, Investiciono-razvojnu banku RS, Audio-vizuelni centar RS, Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS, Turističku organizaciju Banjaluke, Republičku upravu za igre na sreću, Muzej savremene umjetnosti RS, Zavod za statistiku RS, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, Regulatornu agenciju za komunikacije BiH, Ministarstvo privrede i preduzetništa RS, Puteve RS…

Kancelarija za kontrolu strane imovine pri Ministarstvu finansija SAD objavila je da je “Integral inženjering”, kompanija u vlasništvu Slobodana Stankovića koji je umro prošle godine, skinuta je sa američke liste sankcija.

Sankcije “Integralu” i Stankoviću uvedene su u oktobru 2022. godine.

Portal Capital prije desetak dana objavio je da su zvanično ugašeni svi računi preduzeća u vlasništvu Gorice i Igora Dodika.

Među posljednjim su bili upravo oni restorana „Agape“ i „Fruit eco“.

Banke u RS i Federaciji BiH počele su krajem marta da gase račune firmama i osobama sa „crne liste“ SAD-a.

Prva sa ugašenim računima bila je humanitarna oganizacija Gorice Dodik „Srpska kuća“, a potom „Agro voće“ i „Global liberty“, gdje suvlasništvo dijeli sa bratom Igorom.

- Do gašenja računa pravnih i fizičkih lica koje se nalaze na američkoj crnoj listi došlo je nakon najave predstavnika te zemlje da bi se i banke mogle naći pod sankcijama ako i dalje budu sarađivale sa sankcionisanim licima - objasnio je Capital.

žurnal.info

Tagovi: