Narodna skupština Srpske izabrala 28 delegata u Vijeće naroda

Narodna skupština Republike Srpske izabrala je 28 delegata u Vijeće naroda Republike Srpske, a njihova imena zvanično će biti poznata nakon što ih verifikuje Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Za osam delegata u Klubu Srba glasala su 72 srpska poslanika. Ishod je takav da su liste DNS i Spomenke Stevanovcić iz Demosa dobile nula glasova, dakle neće imati svoje delegate. Lista Dražena Vrhovca ima devet glasova, koliko i lista Srđana Mazalice i Nebojše Vukanovića. Lista Tamare Tamjanović ima osam glasova, Lista Darka Banjca šest, Vukote Govedarice devet, Nenada Stevandića osam, lista PDP-a sedam, a lista SP-a osam.

To bi trebalo da znači da će u Klubu Srba po jednog delegata imati SPS, SNSD, US, SDS, PDP, Za pravdu i red, SP i NDP.

Nezvanično, prošli su Dragutin Škrebić (SPS), Ognjen Žmirić (SNSD), Vojislav Gligić (NDP, kao prijedlog Mazalice), Marija Topić Nikolić (Za pravdu i red), Nikola Kovačević (SDS), Marinko Dragišić (US), Ljubiša Krunić (PDP) i Živko Marjanac (SP).

Kada je riječ o hrvatskim delegatima, sve predložene liste dobile su po jedan glas, osim liste SP-a koja je ostala bez glasova.

Kada je riječ o Klubu Bošnjaka, lista Ramiza Salkića dobila je tri glasa, a sve ostale liste kandidata po jedan. To su liste Mirsada Duratovića, Denisa Šulića, Alena Šeranića, Nine Bukejlović i Sevlida Hurtića. To bi trebalo da znači da će bošnjačke stranke u Klubu Bošnjaka imati pet svojih delegata, odnosno neće imati dvije trećine (šest) što im je neophodno da samostalno pokrenu proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Ostali bošnjački delegati dolaze na prijedlog poslanika SNSD.

Sa Salkićeve liste idu Adil Osmanović, Alija Tabaković i Dževad Mahmutović. Uz njih, u Klub Bošnjaka odlaze Armin Hamzić, Igor Bošnjak i Srebrenka Golić.

U Klubu ostalih, po jedan glas dobile su liste Nataše Radulović, Željka Radonjića, Milovana Bodirogića i Senada Zlokape. To bi trebalo da znači da u Vijeće naroda ulaze Jovana Čarkić, Danijel Puhalić, Slaviša Mrkaja, i Franc Sošnja.

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić rekao je nakon završetka posebnih sjednica da je Skupština zadržala svoju brzinu i operativnost, te da sjednice nisu bile burne, uz naglasak na manje incidente.

Istakao je da se delegati u Vijeće naroda biraju po redoslijedu na spisku.

- Zadržali smo i ispoštovali sve rokove. Krenuli su zapisnici ka Sarajevu, ka CIK-u - rekao je Stevandić.

Kao kandidati za delegate u Vijeću naroda Republike Srpske iz reda srpskog naroda predloženi su Nikola Kovačević, Živko Marjanac, Risto Marić i Branko Tomić, Darko Kremenović, Marinko Dragišić, Jasna Milešević i Gordan Balaban, Marija Topić Nikolić, Mladen Aničić i Stefan Mrgud, Dragutin Škrebić i Nebojša Raković, Dane Malešević, Ognjen Žmirić, Valerija Lakić, Vojislav Gligić i Milan Zečević, Ljubiša Krunić i Pero Karan, Snježana Višnjić i Spomenko Stojanović.

Kao kandidati za delegate u Vijeću naroda Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda predloženi su Josip Jerković, Pero Josipović, Delfa Biberović-Šur, Dragan Juričević, Mijo Perkunić, Đuro Ivanović, Zdenka Gojković, Marina Stevanović Radošević, Bojana Derkuća Bevandić, Mirko Pandža, Jozo Tipurić, Marko Jorgić, Mladen Joksimović, Danijela Nikolić, Nada Tešanović, Sanja Kovačević, Mirjana Matanović Bundalo, Dragica Kovač i Marijana Ćalić.

Kao kandidati za delegate u Vijeću naroda Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda predloženi su Amir Hurtić, Smail Mešić, Sejad Imamović, Almir Jašarević, Aida Prešić, Vedran Sofić, Alma Vidojević, Adnan Isić, Armin Hamzić, Dino Hotić, Adil Osmanović, Alija Tabaković, Dževad Mahmutović, Amina Kavazović, Anita Hodžić, Igor Bošnjak, Adnan Delić, Srebrenka Golić i Dijana Marjanović.

Kao kndidati za delegate u Vijeću naroda Republike Srpske iz reda ostalih naroda predloženi su Danijel Puhalić, Željko Dragičević, Slaviša Mrkaja, Radenko Rikić, Jovana Čarkić, Danijela Koprivica, Franc Sošnja i Dušan Minov. 

glassrpske.com