Novinar Matijanić više puta odbijen da bude hospitalizovan

Direktor splitskog KBC Julije Meštrović rekao je da je obavljena obdukcija nad tijelom novinara Vladimira Matijanića kako bi se utvrdili uzroci njegove smrti.

Matijanićeva partnerka je napisala na Fejsbuku da su ljekari u Splitu više puta odbili da ga hospitalizuju iako je bio kovid pacijent sa ozbiljnim komorbiditetima.

Kako je navela, kad su odlučili da ga ipak smjeste u bolnicu, on je preminuo kod kuće.

– Obavljena je obdukcija i uzeta su sva tkiva organa za histološku obradu kako bi se utvrdio uzrok smrti. Histološka analiza je u toku, te ćemo po završetku iste obavijestiti porodicu preminulog, kao i javnost o konačnom uzroku smrti gospodina Matijanića – navodi se u saopštenju direktora KBC Split, prenosi Jutarnji list.

Prema njegovim riječima, nad dijelom okolnosti koje se odnose na postupanje zaposlenih KBC Split u toku je unutrašnji nadzor, a očekuje se i skori dolazak zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva Hrvatske kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice oko postupanja prilikom pružanja medicinske pomoći u Zavodu za hitnu medicinu i u KBC Split.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je za Index kako je pokrenuta istraga vezana za smrt novinara Matijanića.

Andrea Topić, novinarka Indexa i partnerka Vladimira Matijanića, objavila je hronologiju događanja u kojoj je otkrila niz propusta kako hitne medicinske pomoći tako i osoblja KBC Split.

Dubrovačka advokatica Viktorija Knežević prijavila je zdravstvene radnike koji su bili u kontaktu s Matijanićem i Topićevom od 3. do 5. avgusta zbog nepružanja medicinske pomoći, piše Blic.

srpskainfo.com

Tagovi: