Održan "Dan za Vas" koji promoviše razvoj i zdravlje žena

Danas je u prepunoj sali hotela "Merriot" održan 31. "DAN ZA VAS" - jedinstven i prepoznatljiv događaj koji promoviše lični razvoj i zdravlje žena.

Više od 120 žena i parova slušalo je o holističkom pristupu trudnoći i vantjelesnoj oplodnji, a događaju su prisustvovali ljekari i drugi gosti. Učesnici su kroz interaktivna predavanja imali priliku da čuju o tome kako  je moguće organizam dovesti u sklad i olakšati  začeće i proces vantjelesne oplodnje.

- Trudnoća je mnogo više od naše reprodukcije, da nerođenom biću darujemo, pored svojih gena, svoja uvjerenja, svoje emocije, želje... Istraživanja pokazuju da roditelji u mjesecima prije začeća djeluju kao genetski inženjeri svoje djece. Bilo da spavaju ili su budna, nerođena djeca su podešena na svaku  akciju majke, na njenu emociju i misao (Verni, 2002). Definitivno, dijete u materici dobija znatno više od hranljivih materija iz krvotoka majke. Sve su to činjenice koje nas navode da sa ogromnim poštovanjem i ljubavlju pristupamo trudnoći i novorođenčetu - izjavila je prof. dr ginekologije i akušerstva Sanja Sibinčić, jedan od pionira reproduktivne medicine na ovim prostorima.  

O tome kako da se izborimo sa izazovima u svakodnevnom životu kao što su stres, tuga, razočaranje govorila je psiholog Sanja Lukač.

- Veoma je važno da prihvatimo sve emocije pozitivne i negativne i da im se ne opiremo . To su prolazni oblaci nakon kojih dolazi sunčani period. Opiranje samo pogoršavanja postojeće stanje.  Postoje mnogi alati i tehnike koje se koriste da prevaziđemo trenutne poteškoće i zadržimo pozitivan odnos prema životu - pojasnila je Sanja Lukač, magistar psihologije, najavljujući novi program za one koji planiraju trudnoću u klinici Medico-S koji će se upravo baviti ovim pitanjima.

O nutrigenetici i našim genetskim sklonostima ka oboljenima i kako ih spriječiti govorio je nutrigenetičar Đorđe Pejić. On je ljudske gene uporedio sa kartama koje su nam dodijeljene što ne znači da se neka ne može zamijeniti ili bar promijeniti način na koji igramo sa njima. Poznavanje genetike i dobre navike mogu da promijene genetske informacije i značajno uticati na budućnost. Doktor kvante medicine Slavica Stefanović je govorila o funkcionalnoj dijagnostici u kvantnoj medicini koja  može da ukaže na različite poremećaje u organizmu i ponudi rješenja za njihovo otklanjanje.

Dragana Jovanović, mentor za lični razvoj, yoga učitelj i idejni tvorac „Dana za Vas“, istakla je da za žene koje žele da postanu majke veoma važno da znaju tehnike i alate kojima mogu da upravljaju stresom i pokazala praktične vježbe iz hormonalne yoge koje mogu da utiču na energiju reproduktivnih organa i balansiranje rada hormona.D

Tagovi: