Petrović: Budućnost termoelektrana je pod znakom pitanja

Generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Luka Petrović kaže da je došlo do drastičnih promjena u energetici, posebno zbog izgradnje novih izvora električne energije i problemima sa priključivanjem na postojeću mrežu koja neće moći da ih prenese.

Petrović je u razgovoru za portal CAPITAL na Samitu energetike u Trebinju rekao da je sada od presudne važnosti to da se riješe sva pitanja sa „Elektroprenosom BiH“ u budućem periodu, posebno kada se ima u vidu njihova sporost u procesima realizacije svih investicija.

- Treba im i do pet godina da projektuju i izvrše eksproprijaciju, te i izgrade potrebne prenosne kapacitete. Problema će biti zato što će, recimo, solarna elektrana proizvoditi energiju danju i desiće se da elektroprenosna mreža na koju se prikopčavaju neće moći da ih prihvati - kaže Petrović.

CAPITALKakva je budućnost termoelektrana?

PETROVIĆ: Budućnost termoelektrana na ovim prostorima je veliko pitanje. Postalo je jasno da su njihovi remonti i troškovi sve veći i da raste cijena energije dobijene ovim putem. Međutim, cijenu i poskupljenje neće samo podići pitanje ekologije, nego i  ugradnje sistema za čistiji vazduh i emisije gasova i sitnih čestica. Na ovo će uticati i to što TE na Balkanu plaćaju minimalnu ili čak uopšte ne plaćaju taksu za emisiju ugljendioksida koja je enormno skupa. Ova taksa za tri godine, odnosno od 1. januara 2026. godine, dolazi na naplatu i kod nas i to po planu Energetske zajednice.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE

CAPITAL.ba

Tagovi: