Pogledajte kojih 49 poslanika je glasalo protiv slobode govora

Za Nacrt Krivičnog zakonika čijem usvajanju se protivi novinarska zajednica i najrelevantnije međunarodne institucije glasali su sljedeći poslanici:

SNSD – Aleksandar Krsmanović, Aleksandar Subotić, Aleksandra Stupar Radić, Anja Ljubojević, Biljana Petković, Borivoj Obradović, Boris Pašalić, Vlado Đajić, Damjan Škipina, Danijel Jošić, Denis Pijetlović, Dražen Vrhovac, Zoran Stevanović, Igor Žunić, Ilija Tamindžija, Milica Ijačić, Milica Lovrić, Milutin Tasovac, Mladen Ilić, Nataša Radulović, Nenad Lalović, Nina Bukejlović, Ognjen Vukojević, Radojica Vidović, Ranka Perić Romić, Slavenko Ristić i Srđan Mazalica.

DEMOS – Aco Stanišić, Milan Dakić, Siniša Mijatović, Suzana Gašić i Spomenka Stevanović.

Ujedinjena Srpska – Kostadin Vasić, Milan Trninić, Mirela Kajkut Zeljković i Nenad Stevandić.

SP – Velibor Stanić, Ognjen Kuljić i Petko Rankić.

NPS – Bobana Ćibić, Darko Banjac, Dragan Brdar i Dragan Galić.

SPS – Maksim Skoko, Milan Milaković i Tamara Dejanović.

DNS – Nikolina Šljivić, Predrag Nešić i Željko Dubravac.

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić rekao je da ako mediji budu učestvovali u javnoj raspravi onda će to samo biti s ciljem da se ovaj zakon povuče.

- Ako odlučimo da učestvujemo u javnim raspravama, naš jedini zahtjev će biti da se usvojeni nacrt povuče iz procedure - poručio je Vukelić.

Vukelić je istakao da je NSRS ovakvim glasanjem pokazala da je ne interesuju mišljenja i stavovi relevantnih institucija i međunarodnih organizacija čiji je i RS član i potpisnik.

- Četrdeset devet poslanika danas je podiglo ruku protiv slobode govora i pokazalo da ih ne interesuju stavovi UN-a, Savjeta Evrope, EU, OEBS-a, ni bilo koje druge međunarodne organizacije. Bez obzira na sve argumente koje su iznijeli novinari u RS i BiH, Udruženje novinara Srbije, Evropska federacija novinara i brojne duge organizacije, oni su ostali pri odluci da ovaj nakaradni zakon usvoje i upute u dalju proceduru - rekao je Vukelić.

On je istakao da je ovo pitanje proteklih mjesec dana vlasti u RS bilo vrhunski prioritet i važnije od borbe protiv korupcije i svih drugih važnih tema.

- Cilj ovog zakona je ugušiti preostalu slobodnu riječ, a ponašanje narodnih poslanika dobra najava kako će se ponašati kada na dnevni red dođu i gori zakoni - poručio je Vukelić.

Podsjećamo, medijska udruženja, predstavnici brojnih međunarodnih organizacija poput Savjeta Evrope, EU, Ujedinjenih nacija, OEBS-a i druge uputile su proteklih dana dopise i ukazale na brojne probleme u spornom Nacrtu Krivičnog zakonila, ali Ministarstvo pravde RS koje je formalni predlagač zakona oglušilo se o sve primjedbe i sugestije da se predloženi nacrt povuče iz procedure i ocijenilo da se o njemu treba razgovarati tokom dvomjesečne javne rasprave koja će uslijediti.

Narodna skupština RS nije prihvatila zaključak SDS-a da se kleveta i uvreda izuzmu iz predloženog nacrta i da se u roku od 90 dana poslanicima proslijedi tekst novog zakona o zaštiti od klevete. Za ovaj zaključak glasalo je 18 poslanika, 33 je bilo uzdržano, a ostali nisu glasali.

Pogledajte spisak poslanika koji su podigli ruku protiv slobode govora.

 

CAPITAL.ba

Tagovi: