Prijedlog rezolucije o Srebrenici danas pred Generalnom skupštinom UN

Generalna skupština UN danas bi trebalo da razmatra nacrt rezolucije o Srebrenici koju je bošnjački dio misije BiH pri UN inicirao samostalno, bez odluke Predsjedništa BiH, a čiji su predlagači Njemačka i Ruanda.

Sjednica bi trebalo da počne u 16 časova po našem vremenu.

Njemačka će imati uvodnu riječ na sjednici i tražiće podršku za predloženu rezoluciju o Srebrenici na debati u kojoj će učestvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Rezolucijom je, između ostalog, predviđeno da se “11. jul obilježava kao međunarodni dan sjećanja na ‘genocid’ u Srebrenici”.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče dokument u kojem ukazuje da je, suprotno odredbama Aneksa četiri, nacrt rezolucije o Srebrenici sačinjen i dostavljen Generalnoj skupštini UN bez učešća ili odobrenja Predsjedništva BiH i bez ikakvog konsenzusa unutar BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da “rezolucija o Srebrenici vrši moralnu i potpunu diskvalifikaciju nad Srbima, pa čak i nerođene djece na ovim prostorima, jer će se to tako kvalifikovati”.

– Podmuklo je urađeno kroz rezoluciju da 11. jul bude “međunarodni dan sjećanja na genocid”, a nije, recimo, dan kad je oslobođen Aušvic. Zato je Njemačka uzela i sponzorisala tu vrstu priče – rekao je Dodik.

Predsjednik Srbije je poručio je da će se na sjednici sve vidjeti – “ko su nam prijatelji i ko su nam lažni prijatelji”.

U Ujedinjenim nacijama juče je održan panel “Mi govorimo, jer oni ne mogu – glasovi koji se čuju”, na kojem su govorili Srbi koji su doživjeli ili su bili svjedoci zločina u prethodnim decenijama, prenosi RTRS.

banjaluka.net

Tagovi: