Projekat prekogranične saradnje Republike Srpske i Srbije

Iako je završen projekat "Unapređenje kapaciteta javnih službi u oblasti upravljanja otpadom", koji je dio prekogranične saradnje između Republike Srpske i Srbije, on će da zaživi, jer je predviđeno da svi partneri potpišu protokole o saradnji.

Naime, prema riječima Mirjane Kos, više stručne saradnice u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, ovi protokoli će predstavljati osnovu za buduće djelovanje i akcije, a kako bi se unaprijedila oblast zaštite životne sredine. Ona je istakla da je dvostruka uloga ovog projekta.

- Pored toga što na ovaj način jačamo prekograničnu saradnju u vezi sa oblasti životne sredinu i upravljanje otpadom, bitno je naglasiti da je projekat namijenjen jačanju kapaciteta nadležnih institucija, odnosno svih bitnih aktera koji imaju ulogu u oblasti zaštiti životne sredine, od Ministarstva, koje predlaže i donosi propise kojima je uređena ta oblast, do institucija odnosno laboratorija koje prate i vrše monitoringe emisija zagađujućih materija u elemente životne sredine - rekla je Kosova te dodala da bi posebno istakla značaj inspekcijskog nadzora nad primjenom propisa iz oblasti zaštite životne sredine.

Prema riječima Predraga Ilića, direktora Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske, značajno se unapređuje sistem monitoringa iz oblasti vode i zemljišta, a Institut je već dobio ovlaštenje za ispitivanje otpadnih, površinskih i podzemnih voda. U skladu s tim, kako kaže, uskoro se očekuje akreditacija većeg broja parametara iz ove oblasti. Ilić je istakao da su kroz ovaj projekat ojačani kapaciteti institucija iz ove oblasti u Republici Srpskoj.

- Konkretno, što se tiče Instituta, u sklopu projekta je dobijena prva javna laboratorija za ispitivanje otpada, voda i zemljišta, tako da će se prvi put analize iz ove oblasti vršiti u Republici Srpskoj i BiH i neće biti potrebe za slanje uzoraka izvan zemlje - istakao je Ilić.

nezavisne.com

Tagovi: