Promovisani rezultati projekta upravljanja otpadom

U Banjaluci je održana Radionica sa medijima o promociji rezultata Projekta „Unapređenje kapaciteta javnih službi u oblasti upravljanja otpadom u prekograničnom regionu“.

Projekat se realizuje u okviru Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA programa) prekogranične saradnje Republike Srbije (AP Vojvodina) i Republike Srpske, BiH.

Glavni cilj projekta je poboljšanje održivog planiranja zaštite životne sredine unapređivanjem javne službe.

Konkretno, administracije, sistema inspekcije i monitoringa iz oblasti zaštite životne sredine i upravljanja čvrstim, kroz zajedničke inicijative sa obe strane granice, uključujući i stvaranje baza podataka o otpadu, otpadnim vodama i zagađenju životne sredine izazvane divljim deponijama.

Lokacije projektnih aktivnosti u Republici Srpskoj obuhvataju regiju Bijeljina – Zvornik sa pripadajućim jedinicama lokalne samouprave (Bijeljina, Zvornik, Lopare, Ugljevik, Osmaci, Bratunac, Milići, Srebrenica, Šekovići, Vlasenica i Han Pijesak).

Jedna od IV projektne komponente uključuje i saradnju sa nevladinim organizacijama putem učešća pristupa javnosti informacijama, učestvovanja javnosti u odlučivanju i mogućnost pristupa pravdi po pitanjima vezanim za zaštitu životne sredine, prenosi SeeSrpska.

banjaluka.net

Tagovi: