Radnici traže veće plate, poslodavac iz Austrije prijeti otkazima

 Radnici firme "Remus" iz Sanskog Mosta obustavili su danas rad i stupili u štrajk, te se okupili u krugu preduzeća, a navode kako su razlog teški uslovi rada i zahtjev za povećanje ličnih dohodaka.

Upravi preduzeća poslali su svoje zahtjeve, među kojima je i onaj za povećanje ličnih dohodaka, s obzirom na to da je plata u ovoj firmi ispod prosječne plate u FBiH.

U zahtjevu se navodi kako radnici traže povećanje ličnih dohodaka za 200 maraka, kao i uvođenje dodatnih pauza s obzirom na specifičnost uslova rada u postrojenjima ovoga preduzeća.

Također, žalbe su upućene i na povećanje radnih normi u posljednje vrijeme, za koje zaposlenici kažu kako ih je skoro nemoguće ispuniti.

U međuvremenu, od vlasnika preduzeća iz Austrije stigao je službeni mejl u kojem se navodi kako je štrajk nelegalno organizovan, te da njime radnici rizikuju moguće sankcije i otkaze. Radnike u štrajku je posjetio i načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović, te razgovarao s njima, kao i s predstavnicima uprave.

- Najavljeno je da će u ponedjeljak doći vlasnik firme iz Austrije, a mi se nudimo kao medijator u pregovorima. U ovome trenutku neophodno je da se postigne kompromis, tako da radnici budu zadovoljni uslovima rada i primanjima, ali i da se zadrže postojeća radna mjesta - istakao je Hasanbegović.

Također, putem društvenih mreža oglasile su se i mnoge političke partije iz Sanskog Mosta, razne organizacije i udruženja, kao i brojni građani i svi su uputili podršku zahtjevima radnika.

Podrška je stigla i iz Udruženja privrednika Sanski Most, iz kojeg navode kako podržavaju radnike u vezi s njihovim zahtjevima za poboljšanje uslova za rad u preduzeća.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata USK Muhamed Mahmutović također je podržao radnike u štrajku, istakavši kako su njihova prava danas na veoma niskom nivou.

- U narednih desetak godina, ukoliko se nastave ovakvi migracijski trendovi u Unsko-sanskom kantonu, ovaj dio Bosne i Hercegovine mogao bi postati mjesto gdje neće imati ko raditi. Već danas je veoma teško pronaći kvalitetne i stručne radnike, a starosna granica radne snage je veoma visoka.

Niti ova okolnost nije dovoljna velikom broju poslodavaca da povećaju plate i poboljšaju uslove svojim zaposlenicima, nego vođeni isključivo interesima profita i brze zarade zatežu konopac do tačke pucanja - kaže Mahmutović.

Dodaje kako tako poslodavci rade na vlastitu štetu jer im u budućnosti neće imati ko raditi.

Inače, pomenuta austrijska kompanija je proizvodni pogon u Sanskom Mostu otvorila prije petnaestak godina i u međuvremenu su najveći dio proizvodnje iz Austrije prebacili u ovaj grad. Zapošljavaju oko 300 radnika, a preduzeće se bavi proizvodnjom auspuha za automobile i danas su, s 30 miliona maraka godišnjeg prometa, lideri metaloprerađivačke proizvodnje u Unsko-sanskom kantonu.

nezavisne.com