Regulisan saobraćaj lakih električnih vozila

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske regulisan je saobraćaj lakih ličnih električnih vozila kao što su električni trotinet, električni skejtbord, haverbord i segvej.

 

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić rekao je da se navedena vozila razvrstavaju u četiri klase.

– Predviđeno je da se propisi iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, kojima je uređeno kretanje pješaka, primjenjuju i na osobu koja koristi lako lično električno vozilo klase jedan i klase tri, a njihova maksimalna konstruktivna brzina je do šest kilometara po času – rekao je Ćorić u Narodnoj skupštini obrazlažući zakonske odredbe.

On je naveo da je osoba koja koristi lako lično električno vozilo klase jedan i klase tri obavezna da posjeduje identifikacionu potvrdu za lako lično električno vozilo s kojim se kreće.

– Propisi iz oblasti bezbjednosti saobraćaja kojima je uređen saobraćaj bicikala primjenjuju se i na osobu koja koristi lako lično električno vozilo klase dva i klase četiri, a njihova maksimalna konstruktivna brzina je do 25 kilometara po času – dodao je Ćorić.

On kaže da je osoba koja koristi lako lično električno vozilo klase dva i klase četiri obavezno da posjeduje identifikacionu potvrdu za lako lično električno vozilo kojim se kreće, ima više od 14 godina, posjeduje potvrdu o poznavanju propisa o bezbjednosti saobraćaja na putevima ili vozačku dozvolu kojom se dokazuje pravo upravljanja vozilom bilo koje kategorije i za vrijeme vožnje nosi na glavi zakopčanu zaštitnu kacigu.

– Takođe, zakonom su jasnije definisane odredbe koje se odnose na sveobuhvatne analize saobraćajnih nezgoda, kretanje u raskrsnicama s kružnim tokom saobraćaja, nasilnička vožnja, te prevoz životinja u kabini vozila – rekao je Ćorić.

Poslanici vladajuće većine i opozicije saglasni su da je ovo zakonsko rješenje kvalitetno, čime će bezbjednost saobraćaja biti poboljšana.