Slijedi eksplozivan rast cijene goriva

Uvođenje ograničenja cijena ruske nafte dovešće do eksplozivnog rasta cijena goriva širom svijeta, izjavio je danas prvi zamjenik predsjednika Komiteta za ekonomsku politiku Savjeta Federacije Rusije Ivan Abramov, prenosi Srna.

- Posljedice takve odluke su očigledne - doći će do rasta potražnje, poremećaja lanaca snabdijevanja i eksplozivnog rasta cijena goriva širom svijeta - rekao je Abramov za "Sputnjik".

EU je juče postigla sporazum o postavljanju gornje granice cijene ruske nafte na 60 dolara po barelu. Sporazum predviđa mehanizam za reviziju kako bi se gornja cijena zadržala na pet odsto ispod tržišne vrijednosti. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je ranije, komentarišući ideju Zapada da ograniči cijene ruskih energenata, da Rusija neće isporučivati ništa u inostranstvu ako je to suprotno njenim interesima.

Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak rekao je da Rusija neće isporučivati naftu zemljama koje postavljaju bilo kakvo ograničenje cijena. Članice G7 i Australija postigle su dogovor o maksimalnoj cijeni ruske sirove nafte koja će biti postavljena na 60 dolara po barelu. Ograničenje cijena će stupiti na snagu 5. decembra ili vrlo brzo nakon toga, navodi se u zajedničkom saopštenju.

U međuvremenu, ograničenje cijena ruskih naftnih derivata koje je odredila međunarodna koalicija predvođena SAD stupiće na snagu 5. februara 2023. godine.

nezavisne.com

Tagovi: