"Spomenuo zastavu Srpske i zaprijetio da će zapaliti sve iz Dodikovog kabineta"

Potvrđena je optužnica koja Nizama Jamakovića (48), rođenog u Zenici, tereti da je vulgarno vrijeđao i prijetio paljenjem radnicima Kabineta tadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

U optužnici, koja je u posjedu "Nezavisnih", naveden je i citat prijetnje koju je, kako ga terete, izgovorio Jamaković.

- Zastavu Republike Srpske zabiću svima vama u gu..cu, a ženskom osoblju Kabineta i k…c, a potom ću vas sve zapaliti - kako ga terete, izjavio je on povišenim tonom, kada je 2018. godine zaprijetio radnicima Dodikovog kabineta.

U optužnici se dodaje da je to učinio prije četiri godine, odnosno 26. novembra, u 14.52, "ozbiljnom prijetnjom da će napasti na život i tijelo zaposlenih u Kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH".

- Bio je svjestan da na ovaj način ugrožava njihovu sigurnost i izaziva uznemirenje, što je i htio - ističe se u optužnici.

Jamaković je, kako ga terete, sa svog mobilnog telefona, koji pripada njemačkom operateru, pozvao na službeni telefonski broj Predsjedništva BiH u Sarajevu, na koji se javila M.M., saradnica - prevodilac, te se predstavio kao "Ibro iz Njemačke", a potom povišenim tonom izgovorio spomenute prijetnje.

Jamaković je, istaknuto je, ugrozio sigurnost lica ozbiljnom prijetnjom da će ih napasti, te na taj način izazvao uznemirenje zaposlenih u Predsjedništvu BiH.

Opštinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo, kojom Jamakovića terete za ugrožavanje sigurnosti, a za šta je predviđena robija.

- Ko ugrozi sigurnost više osoba ozbiljnom prijetnjom da će napasti na život ili organ tih osoba ili taj način izazove uznemirenje građana biće kažnjen zatvorom od tri mjeseca do pet godina - navodi se u Krivičnom zakonu FBiH.

Iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo saopštili su da je za glavni pretres postupajući tužilac predložio sudu saslušanje šest svjedoka i izvođenje oko 30 materijalnih dokaza.

Podsjetimo, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pokrenula je istragu nakon što im je prijavljeno da je zaprijećeno smrću članovima Dodikovog kabineta.

- Odmah je formiran tim koji je upućen na lice mjesta da provjeri o čemu je riječ. Sve ćemo preduzeti da se što prije otkrije ko stoji iza prijetnji - obećali su tada iz SIPA.

Dodikov savjetnik Dragoljub Reljić rekao je tada da je poziv u Dodikov kabinet upućen sa njemačkog broja i da se osoba sa druge strane predstavila kao Ibro.

- Počeo je da vrijeđa, govoreći da će zapaliti i Dodika i njegove saradnike. Upućene su takve psovke i bljuvotine da je to neprimjereno za normalnu komunikaciju. Stručna saradnica koja se javila na telefon nije mogla da ponovi sve te stvari prilikom davanja izjave službenicima SIPA - rekao je tada Reljić.

nezavisne.com