Studija: Slušanje muzike poboljšava kvalitet sna

Nova studija ukazuje da slušanje bilo vesele bilo tužne muzike može poboljšati kvalitet sna i opšte blagostanje.

U odraslom dobu mnogi se suočavaju s nesanicom, koja u težim slučajevima može da umanji kognitivne sposobnosti i da pojača simptome anksioznosti ili depresije. Bilo je i ranijih studija koje su ispitivale kako slušanje muzike utiče na san, i mnogi ispitanici su prijavljivali njenu djelotvornost. 

Smatra se da muzika poboljšava san tako što odvlači pažnju od stresnih misli ili okolne buke. Prethodna istraživanja na ovu temu većinom su bila usmjerena na starije osobe ili na one koji boluju od poremećaja sna. Novija studija, objavljena u časopisu Psychomusicology: Music, Mind, and Brain, nastojala je da premosti taj jaz tako što je za ispitanike imala zdrave mlađe osobe.

Psiholog Nadjana M. Madžid i drugi autori studije pozvali su 62 zdrave osobe sa univerziteta u Singapuru, starosti od 19 godina do 31 godine, da učestvuju u istraživanju. Ispitanicima je slučajnim redoslijedom dato da slušaju tri tipa muzike: veselu muziku, tužnu muziku i u kontrolnoj grupi - fliker šum (poznat i kao 1/f ili ružičasti šum). Vesela muzika je pretežno bila u durskom tonalitetu, a tužna u molskom. Fliker šum je uključivao zvukove poput šuštanja lišća i kiše.



Učesnici su zamoljeni da pet uzastopnih noći prije spavanja slušaju određenu vrstu muzike. Između slušanja različitih tipova muzike pravili su dvodnevne pauze. Imali su zadatak da svakog jutra izvještavaju o kvalitetu sna i opštem stanju.

Rezultati istraživanja su pokazali da se, za razliku od fliker šuma, slušanje i vesele i tužne muzike može povezati s poboljšanjem kvaliteta sna (mjerenog subjektivnim parametrima).

Nije bilo značajnih razlika u djelotvornosti vesele i tužne muzike - oba tipa su smanjila nivo stresa i doprinijela da učesnici budu zadovoljniji životom. Ovo istraživanje pokazuje da - u poređenju sa slušanjem nekih drugih zvukova pred spavanje - slušanje muzike ima jasne povoljne efekte.

- Nalazi studije bi se mogli praktično primijeniti - s obzirom na to da je slušanje muzike relativno jeftino i lako za primjenu, zdravstveni radnici i laici ga mogu koristiti kao pristupačnu i povoljnu metodu za poboljšanje subjektivnog kvaliteta sna - tvrde autori studije.

Pored jasnih prednosti, ova studija ima i nekoliko ograničenja. Tako, na primjer, nije uzeto u obzir koliko učesnici poznaju muziku ili u kojoj mjeri joj se dive, što bi moglo značajno da utiče na to koliko je bila od pomoći pri spavanju. Pored toga, istraživači nisu isključili mogućnost da je fliker šum štetan za kvalitet sna, što bi ga učinilo lošim kontrolnim parametrom. I na kraju, ova studija se usmjerila samo na mlađe ljude iz Singapura. Buduća istraživanja trebalo bi da imaju širi uzorak.

nezavisne.com

Tagovi: