SZO: Regionalni direktor pod istragom, maltretirao osoblje

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da ispituje optužbe da je regionalni direktor te organizacije u Aziji maltretirao osoblje, koristio rasistički jezik i odavao Japanu osjetljive podatke o vakcinama.

SZO je u saopštenju dostavljenom Rojtesu navela da je "upoznata sa optužbama i da preduzima sve odgovarajuće korake da nastavi rad na tom pitanju".

Saopštenje SZO je uslijedilo nakon izvještaja agencije AP u kojem se pominje interna žalba koju je "zabrinuto osoblje SZO" dostavilo višem rukovodstvu, a u kojoj su iznijete optužbe na račun Takešija Kasaija, regionalnog direktora SZO zaduženog za region Zapadnog Pacifika.

Prethodno je Kasai, čije je sjedište u Manili, priznao da je "strog prema zaposlenima", ali je odbacio optužbe za rasizam i dijeljenje povjerljivih informacija sa Japanom.

U izvještaju AP se navodi da je Kasaijev autoritarni stil doveo do odlaska više od 55 ključnih službenika u posljednjih godinu i po i da većina njih nije zamenjena.

Kasai je optužen za davanje "rasističkih i pogrdnih primjedbi osoblju određenih nacionalnosti" i za stvaranje "toksične atmosfere" sa "kulturom sistemskog maltretiranja i ismijevanja javnosti".

(Nezavisne)

Tagovi: