Tri od četiri gasovoda izašli iz pogona: Samo jedna država iz EU prima ruski gas

Budući da su tri od četiri gasovoda za isporuku ruskog prirodnog gasa u Evropu izašli iz pogona, Mađarska je sada jedina članica EU koja još uvijek prima ruski gas, piše “Forbes Hungary”.

Postoje četiri gasovoda koji bi mogli snabdijevati ​​ruskim prirodnim gasom Evropu: Sjeverni tok 1, s kapacitetom od 55 milijardi kubnih metara (bcm) godišnje (isporuke na ovom je zaustavila Rusija); Sjeverni tok 2, s identičnim kapacitetom od 55 milijardi kubnih metara (ovaj nikad nije proradio nakon što ga je njemačka vlada odbila da odobri nakon ruske specijalne akcije na tlu Ukrajine).

Yamal Europe, najduži gasovod (4.107 kilometara) snabdijeva gasom sa poluostrva Jamal u zapadnom Sibiru, završava u Njemačkoj, a ima kapacitet od 33 milijarde kubnih metara. Isporuke je obustavila Rusija u maju.

Turski tok, koji doprema gas iz Rusije ispod Crnog mora i preko Balkana, ima kapacitet od 31.5 milijardi kubnih metara i jedini je gasovod koji još uvijek radi. Završava u Mađarskoj, što znači da je od sada Mađarska jedina članica EU koja još uvijek prima ruski prirodni gas.

banjaluka.net

Tagovi: