Trojici optuženih pet godina zatvora zbog slučaja "Elektroprenos BiH"

Bivši izvršni direktor i član Uprave "Elektroprenosa BiH" Vinko Đuragić (67), radni Gradske uprave Banja Luka Želimir Rokvić (51) i elektromonter Dalibor Simić (42) osuđeni su u Okružnom sudu u Banjoj Luci na ukupno pet godina zbog trgovine uticajem pri zapošljavanju u "Elektroprenosu BiH"!

Svaki optuženi osuđen je na po godinu i osam mjeseci zatvora.

Presudu je izrekao sudija Blagoje Dragosavljević koji je ranije, zbog niskih kazni, u dva navrata odbacio sporazume o priznanju krivice koje su optuženi dogovorili sa Republičkom javnom tužilaštvu RS. Optuženi su potom pred sudijom priznali krivicu, što je i prihvaćeno.

U obrazloženju presude Dragosavljević je naveo da su optuženi djela počinili u saizvršilaštvu, te su svi dali jednak doprinos.

- Od olakšavajućih okolnosti uzeta je u obzir neosuđivanost, priznanje i kajanje, te lične i porodične prilike svakog. Otežavajuće okolnosti su pobude iz kojih su počinili krivično djelo, njegova priroda i težina. Od kandidata na javnom konkursu su tražili značajne novčane iznose. Za ovo krivično djelo postoji opšta percepcija u društvu da predstavlja raširenu pojavu - kazao je Dragosavljević.

Naveo je da se izrečenim kaznama nastoji uticati na optužene da ne ponove krivična djela, na druge da bi se spriječili da ih čine, kao i da se ostvari jasna društvena osuda.

Optužnicom Đuragiću, Rokviću i Simiću na teret se stavlja da su od Saše R. iz Doboja tražili 15.000 KM kako bi mu omogućili da dobije posao montera na javnom konkursu koji je u oktobru 2020. godine raspisao "Elektroprenos BiH", tražeći više radnika.

U optužnici se navodi da se Đuragić u oktobru 2020. godine sastao sa Rokvićem, preko kojeg je za sebe zahtijevao nagradu da bi korištenjem svog službenog položaja posredovao u zapošljavanju prijavljenih kandidata.

Rokviću je predao spisak prijavljenih kandidata, sa njihovim brojevima telefona, kako bi mogao da ih kontaktira i pronađe one koji su voljni da plate za posao, a Đuragić bi ih svojim uticajem "pogurao" da prođu na konkursu. Đuragić je za sebe zahtjevao 10.000 KM po kandidatu sa visokom stručnom spremom ili 8.000 KM za kandidata sa srednjom stručnom spremom.

Rokvić je spisak predao Simiću kako bi on pozivao kandidate. Ali, da bi se "ugradili" u cijeli posao podigli su cifru na iznos od 13.000 do 15.000 KM, a razliku od onog što je Đuragić tražio su trebali međusobno podijeliti na jednake dijelove.

U tu svrhu su nabavili mobilne telefone i pozvali Sašu R. koji se prijavio na konkurs za prijem na radno mjesto "Monter za RP" u Doboju.

Simić je pozvao Sašu R. i predstavio mu se kao "Željko ispred komisije za prijem u radni odnos". Kada mu je saopštio sve njegove podatke i mjesto za koje je konkurisao od njega je zahtijevao 15.000 KM, kako bi posredovao da odgovorni u "Elektroprenosu BiH" donesu odluku o njegovom zapošljavanju - navodi se u optužnici.

Simić je kandidatu poručio da se mora odlučiti "najkasnije do sutra" i ovaj mu je 16. decembra poslao SMS: "Donio sam odluku... Pristajem".

Simić ga je pozvao i rekao mu da upiše broj telefona i da će ga korisnik tog broja nazvati da se sastanu. Sutradan kandidata je pozvao Rokvić i predstavio mu se kao "Željo". Rekao mu je da je dobio broj dobio od izvjesnog Dalibora i da ga zove u vezi sa njegovim zapošljavanjem u "Elektroprenos BiH" a.d. Banja Luka. Naglasio mu je da o tome nikome ništa ne smije govoriti, da sve treba biti diskretno i da su "oni svi" iz Elektroprenosa - dodaje se u optužnici.

Sastali su se u tržnom centru u Banjoj Luci 18. decembra. Rokvić je tada predočio Saši R. da je zaposlen u Gradskoj upravi Grada Banja Luka, navodeći da ima kontakte sa trojicom odgovornih osoba u "Elektroprenosu BiH" i tražio je 15.000 KM kako bi kod tih ljudi posredovao u njegovom zapošljavanju. Pojasnio je da bi novac predao tim ljudima, a da bi on za tu uslugu bio "nagrađen".

Novac trebao predati Rokviću nakon što bude primljen u radni odnos. Do predaje novca nije došlo jer je Saša R. sve prijavio policiji - navodi se u optužnici.

Tri dana kasnije izvedena je akcija "Napon" u kojoj su Đuragić i ostali uhapšeni.

unaworld.com

Tagovi: