U banjalučkom "Jazavcu" večeras počinje trinaesti "Zaplet"

Izvedbom predstave "Moj muž" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, rađene po tekstu Rumene Bužarovske i u režiji Jovane Tomić, večeras u Gradskom pozorištu Jazavac, sa početkom u 20 časova, počinje 13. izdanje Međunarodnog festivala glumca "Zaplet".

Festival otvara duodrama sazdana od pet priča i desetak likova u trajanju od sat vremena i trideset minuta, u kojoj igraju Sanja Marković i Jovana Belović.

Predstava je rađena po istoimenoj knjizi priča savremene makedonske spisateljice Rumene Bužarovske, koja je odmah po objavljivanju izazvala veliku pažnju kritike i čitalačke publike. Dramaturg predstave je Dimitrije Kokanov, kostimograf Maja Mirković, a kompozitor Luka Mejdžor.

"Najbitnija stvar u ovom procesu bila je kolektivna ljubav prema likovima. Puno smo razgovarali o njihovim biografijama, ljudima iz naše bliske okoline na koje liče, a ja sam se topila od sreće dok sam slušala Majin (kostimografkinja) razgovor sa glumicama o detaljima, šnali koju bi baš ta žena stavila, baš smo se svi zajedno razmaštavali. Neverovatno sam uživala sa njima u kreiranju žena koje razumemo, volimo, na koje ponekad i ličimo. Rumena je za sve ovo dala fantastičan poligon, jer nije pamfletski napadala ili branila ikog od svojih likova", kaže rediteljka komada.

Nakon predstave "Moj muž" na trinaestom "Zapletu" u naredne četiri večeri u takmičarskom programu festivala igraće još četiri predstave, dok će 30. oktobra u čast nagrađenih, a van takmičarske konkurencije festival zatvoriti predstava "Banjaluka" Gradskog pozorišta "Jazavac".

Ljubiša Savanović, glumac, organizator Gradskog pozorišta "Jazavac" i selektor ovogodišnjeg izdanja festivala, kaže da publika po običaju požuri da kupi ulaznice za predstave beogradskih pozorišta. To je, dodaje on, u jednu ruku i normalno, tako je i u većim gradovima, ali, kako zaključuje, oni koji znaju da cijene pozorište i vole dobru predstavu, imaće priliku da i ove godine uživaju u predstavama koje dolaze iz manjih sredina, a koje su obilježile sezonu u svojim državama i na festivalima na kojima su gostovale.

"Na festivalu imamo kolege iz Novog Pazara, čija je predstava 'Ako dugo gledaš u ponor' proglašena najboljom na 'Sterijinom pozorju' i 'Joakimovim danima', koprodukciju prijedorskog i koperskog pozorišta 'Jugoslavija, moja otadžbina', koja je proglašena najboljom na 'Pozorišnim igrama BiH' u Jajcu i na Festivalu u Čortanovcima, sjajnu komediju iz Varaždina 'Enigmatske varijacije', pred kojom su tek festivalski uspjesi, najnoviju režiju Kokana Mladenovića 'Aplikacija Voland', koja se bavi sudarom pozorišta i novih medija", kaže Savanović.

Sutra nakon izvedbe predstave "Aplikacija Voland" Kokana Mladenovića, u Gradskom pozorištu "Jazavac" počinje i prateći program "Razgovor sa glumcem", a publici će se prvo veče ovog programa predstaviti glumica Nikolina Friganović. Naredne dvije večeri u istom programu i u istom terminu gostovaće Nenad Janković, alijas dr Nele Karajlić, i Andrija Kuzmanović.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala čine Radoslav Milenković, glumac i reditelj, Nataša Ivančević, glumica, i Vida Davidović, dramaturg. Žiri dodjeljuje nagrade za najbolju predstavu, najboljeg glumca i glumicu te za najboljeg mladog glumca i glumicu. Takođe, svako veče publika će birati glumca večeri.