U funkciji novi kružni tok kod Ekvatora, mnogo zbunjenih vozača

Kružna raskrsnica kod “Ekvatora” u centru Banje Luke od jutros je u funkciji i već su zabilježeni prvi slučajevi kršenja propisa, jer su neki vozači očigledno zbunjeni.

Kako piše Srpskainfo, nekoliko vozača je u kružni tok ušlo u suprotnom, nedozvoljenom smjeru.

Na kružnom toku dežuraju policajci, koji pomažu u regulisanju saobraćaja, mada neki vozači tvrde da ih oni samo “dodatno zbunjuju” i povećavaju gužvu.

Posebna priča su pješaci, koji pretrčavaju ulicu po “sopstvenom nahođenju” ne mareći mnogo za propise.

Da li će novi kružni tok na jednoj od najprometnijih raskrsnica u Banjoj Luci smanjiti “ludnicu” od gužve? I zašto se građani ne snalaze baš najbolje iako im ovo nije prvi kružni tok u Banjoj Luci?

O tome su za BL portal govorili iskusni instruktori vožnje i stručnjaci za oblast saobraćaja.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske, tvrdi da nova raskrsnica kod Ekvatora nije po usvojenom regulacionom planu, kao i da je za vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika  usaglašeno da je kružni tok u tom dijelu Banje Luke potreban, ali, kako kaže, ne ovakav kakav je izgrađen.

Sada vidimo jednu cjelinu, koja više liči na neku obilaznicu nego na kružni tok. Već sam upozoravao da će i jednosmjerni saobraćaj dovesti do žalbi građana, zbunjivanja u vožnji i slično, pretpostavljam da će biti i sa ovom raskrsnicom – kaže Jaćimović za BL portal.

On smatra da se sve u Banjoj Luci radi u hodu, na malom dijelu površine grada se mnogo toga mijenja, što mora zbuniti vozače.

Zbog svega toga, mnogi su promijenile rute kretanja, pa su sad u ulicama Jovana Dučića, Srpskih pilota, Vase Pelagića ogromne gužve - smatra Jaćimović.

 

Tagovi: