Uglješa Jaćimović ove godine ubio šest stotina stršljenova!

Devet dana sam bio sam. Supruga i kćerka nisu bilo kod kuće. I jednog dana naiđem preko krušaka… Vidiš onu krušku tamo? Najveća u pet sela. Naiđem, a oni jedan na drugome. I ja po njima papučama. Ali ne smijem da ih gazim, ne može im to ništa, ne možeš ih ugaziti. Samo sam udarao.

Ovako bitku sa stršljenovima opisuje Uglješa Jaćimović iz Jaružana. Uglješa je, kaže, ove godine ubio najmanje šest stotina stršljenova!

- Naiđem, kako ti kažem, preko tih krrušaka. Ubijem deset pojedinačno i deset koji se tuku među sobom. Dva na dva. Na šesto sam nagurao sigurno. Na svjetlu sam ubio jedno šezdeset komada, a na krušci bar 530. Brojao sam i toliko sam izbrojao – istakao je Jaćimović.

Uglješa je, da stvar bude gora, alergičan na ujed stršljena i osa. Zato je, veli, i ljut na njih, pa ih tamani. Stršljen ga je ujeo pet puta, a četiri puta su doktori morali intervenisati.

- Prvi put sam već se počeo gušiti kad sam shvatio šta se desilo. Tri puta sam se odvezao sam. Stignem odavde u Laktaše za devet minuta. Gonim koliko može ići. Svi su me ugrizli odavde gore, po glavi i rukama. Peti me ugrizao za prst noge i nije mi bilo ništa. Dugo otrov putovao, pa je ispario – priča Uglješa.

Zbog ujeda stršljena nije zijanio, ali je malo nedostajalo da se sreća okrene kada ga je jamio os!

- Os me ugrizao gdje se sastaju obrve! Imaš dvije vrste osa: imaš one žute male i one krakate mršave. Oni nisu opasni, ali oni mali žuti, ti su zlo. Taj je mene pikn'o ovdje na krovu kuće. Za pet sekundi kao da me malj udario. Brzo se smandrljam na česmu, a vidim voćke se u dvorištu motaju. Mijenjao sam gore neke oluke i ujeo me. Do ambulante u Slatini sletio sam za 12 minuta. Dođem i onesvijestim se – kazao je Jaćimović.

U nesvijesti je, kaže, bio desetak sekundi, ali mu je i to bilo dovoljno za cijeli život. Dok se vozio prema ambulanti asfalt mu je izgledao samo kao žuta traka. Kao ona duga na nebu.

- Ništa ti ja više ne vidim. Nestalo mi vida, bog ti tvoj. Dali mi onaj adrenalin. Ja kad me hladnoća spopala! Tri ćebeta na mene stavili i ništa! Sav sam se prošarao k'o grah. Treba ljudima u hitnoj reći da ne voze ljude naobratno. Da prvo idu noge. Tako je ljepše – rekao je Jaćimović.

Prema riječima direktora firme "Eko-bel" Vladimir Šušnjar ova godina bila je specifična najviše zbog duge suše, ali i zbog velikog prinosa voća.

- U sezoni smo imali i nekoliko poziva po danu od strane građana koji nisu mogli da se riješe stršljenova koji su nerijetko pravili košnice i na kućama. Nakon bezuspješnih pokušaja da ih se sami riješe mi smo odlazili na teren - kazao je Šušnjar za portal mojabanjaluka.info dodajući da u tim slučajevima nije dovoljna dezinsekcija nego i otklanjanje košnica.

Kako je istakao, mnogi građani su bili u strahu od njihovog ujeda i mogućih alergijskih reakcija. U banjolučkom Domu zdravlja kazali da ne vode obavezan registar niti evidenciju za broj slučajeva ujeda stršljenova ili pčela.

- Prema izvještaju timova porodične medicine broj pacijenata, koji su se javljali u ambulante porodične medicine zbog ovih zdravstvenih problema je sličan kao i prethodnih godina - rekli su u Domu zdravlja dodajući da je reakcije na ujede ovih insekata različita od osobe do osobe.

Pojasnili su da neki ljudi nakon ujeda nemaju nikakve tegobe, kod drugih se jave blage tegobe u vidu otoka, crvenila i bola na mjestu ujeda, dok u težim slučajevima pacijenti mogu razviti alergijske reakcije.

- Te reakcije mogu biti od blažih sa samo kožnim promjenama do teških i životno ugrožavajućih alergijskih reakcija po tipu anafilaktičkog šoka - kazali su u DZ Banja Luka.

Naglasili su da u slučaju teških alergijskih reakcija, pacijenti se moraju javiti u prvu ambulantu porodične medicine da bi dobili adekvatnu terapiju. S obzirom da ovo spada u hitna stanja, ljekaru se treba javiti što je prije moguće. Kako kažu, na sreću posljednjih tri godine nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj zbog ujeda pčele ili stršljena.

- Ipak je bilo pacijenata sa teškim alergijskim reakcijama koji su blagovremeno zbrinuti u ambulantama porodične medicine ili u Službi hitne medicinske pomoći - rekli su DZ Banja Luka.

Branko Savić iz Banje Luke jedan je od onih po koji je ujed pčele mogao biti koban, ali je na sreću na vrijeme primio pomoć.

- Prije par godina ujela me je pčela. Do tada nisam imao nikakvu reakciju na njihov ujed, ali tog puta sam jedva preživio. Na prvu nisam reagovao i prošlo je neko vrijeme kad sam osjetio da me guši i da gubim svijest, ali sam uspio otpuzati do brata koji me je odveo u Hitnu pomoć - kazao je Savić.

Od tada, kako je kazao, kad god ide u prirodu sa sobom nosi i lijek za svaki slučaj.

- Ove godine me je ujeo stršljen, ali sam istog momenta pozvao zeta da me odveze u bolnicu kako se ne bi desila ista situacija - ispričao je Savić. 

G. Dakić - J. Stanić.