Vlada se na berzi zadužila 10 miliona, investitori oprezni

Republika Srpska zadužila se danas 10 miliona KM emisijom dugoročnih obveznica na Banjalučkoj berzi.

Vlada se zadužila onoliko koliko je planirala, odnosno koliko je bila u mogućnosti, s obzirom na to da prevelikog interesovanja za obveznice Srpske danas nije bilo.

Ukupna prodajna vrijednost obveznica bila je 10 miliona KM, dok je ukupna vrijednost pristiglih ponuda bila 10.005.966 KM.

Iako se Vlada zadužuje po primamljivoj kamatnoj stopi od šest odsto, podatak da investitori nisu ponudili više od 10 miliona za kupovinu obveznica nije iznenađenje.

Naime, kako smo već prošle sedmice pisali, ovo je prvi put u posljednjih nekoliko godina da se ide sa emisijom obveznica u iznosu od 10 miliona. Uglavnom su ti iznosi bili daleko veći.

Razlog za to je, kako nam je više dobro upućenih sagovornika i potvrdilo, nepovjerenje investitora prema obveznicama RS nakon posljednjih dešavanja u vezi sa američkim sankcijama i gašenjem računa najvišim predstavnicima RS.

Pored neizvjesnosti u vezi sa američkim sankcijama, jedan od glavnih razloga za to što je Srpska išla sa manjim iznosom zaduženja, a investitiori nisu nudili više, je i njihova izloženost prema vladinim hartijama od vrijednosti.

Vlada se prošle sedmice zadužila i trezorskim zapisima i to za 14,7 miliona KM.

Tada je interesovanje bilo nešto veće, odnosno planirani iznos emisije bio je 10 miliona KM, a pristigle su ponude u iznosu od 14,7 miliona, koje je Vlada i prihvatila.

capital.ba

Tagovi: