"Zajednička" Druga liga BiH u fudbalu neophodna za bolji kvalitet

Prošlo je skoro dvadeset godina kako je formirana Premijer liga Bosne i Hercegovine u fudbalu. Ispostaviće se kasnije, bila je pun pogodak. Međutim, drugi po snazi rang bh. fudbala i dalje je razdvojen, odnosno, igra se Prva liga FBiH i Prva liga Republike Srpske.

I baš početkom 21. vijeka fudbal u Bosni i Hercegovini kreće uzlaznom putanjom, poslije dvadesetak teških i turbulentnih godina.

Bolji kvalitet, korektna infrastruktura, regularnost, pa donekle i rezultati timova, stvarno su stanje nakon skoro dvije decenije "zajedničkog" fudbala timova iz oba entiteta.

Znamo svi kako je to na početku izgledalo, da većina stadiona nije imala ni reflektore, da je bilo razno raznih namještanja.

Danas, kada je najvažnija sporedna stvar postavljena na jednu pristojnu osnovu, i kada na "Grbavici", "Koševu", "Bilinom polju," Pod Bijelim brijegom" ili na Gradskom stadionu u Banjaluci, možemo vidjeti ispunjene tribine i dobru fudbalsku prestavu, probleme imaju tzv. "mali klubovi", bolje rečeno oni koji dolaze u Premijer ligu BiH.

Činjenica je da bi se kvalitet fudbala znatno digao, da imamo tu zajedničku Drugu ligu, koja je neohodna. Timovi bi igrački spremnije dočekali šampionate, stadioni bi bili ispunjeniji, bilo bi zanimljivije i dinamičnije, definitivno nego što je to sada slučaj. Vratili bi u žižu javnosti i neke pomalo zaboravljene timove, prvog šampiona trebinjski Leotar, Slaviju, Bišćani bi svoje Jedinstvo bodrili na dupke punom stadionu. Dakle, vratili bi stare fudbalske centre, ne nužno.

Poznati sportski novinar Sabahudin Topalbećirević - Baho takođe je zagovornik ove priče. Naglašava da bi Druga liga trebalo što prije da se organizuje.

- Da ima pameti, u oba saveza, Drugu ligu startamo sa 20 klubova, druga broji 16 i svi bi bili zadovoljni, rekao je Topalbećirević.

Ne znači sve ovo da bi fudbal procvjetao, ali definitivno znači da bi imali još jedno respektabilno takmičenje, gdje bi se mladi igrači "kalili" za veće domete, takmičenja i lige.

Takođe, mogla bi biti baza i za selektore mlađih selekcija da baš tu "leži" u datom trenutku njima potreban kadar. Tako u nedogled, vidim prednosti formiranje ove lige, a zaljubljenici u fudbal, među njima i potpisnik ovih redova vjeruje da će se to desiti što prije.

Na radost svih koji žele predano da rade, napreduju praveći zdravu fudbalsku priču, na i oko stadiona, optimisti smo da će se to desiti u dogledno vrijeme.

Miloš VASILJEVIĆ